[fa icon="calendar'] 12.3.2020 10:04 / kirjoittaja Maunu Anhava

Koronavirusepidemia on viime viikkoina noussut poikkeuksellisen merkittäväksi uutisaiheeksi, joka vie valtavasti medianäkyvyyttä muilta aiheilta tiedotusvälineissä. Maailman terveysjärjestön WHO:n pandemiaksi julistaman taudin eteneminen kaappaa myös suuren yleisön mielenkiinnon, koska tilanne muuttuu nopeasti eri maissa.

Taudin leviäminen sekä talousnäkymien epävarmuus ovat varmasti esillä myös tulevina viikkoina. Koronavirus on jo aiheuttanut useita tapahtumien peruutuksia tai siirtoja myöhempiin ajankohtiin. Muiden muassa Barcelonan mobiilimessut, Geneven automessut sekä musiikki-alan South by Southwest -messut Teksasin Austinissa ovat jo peruttu tältä vuodelta. 

Lentokenttä-Perutut Lennot-1

Saapuvien ja lähtevien koneiden aikataulunäyttö Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. maaliskuuta 2020. Koronavirus on jo lamaannuttanut kansainvälistä matkailua. (Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva.)

Listasimme STT Viestintäpalveluissa vuoden 2020 merkittäviä tapahtumia, joiden järjestämiseen koronavirus voi vaikuttaa. Tapahtumat ovat normaalisti jo itsessään merkittäviä uutisaiheita, joihin viestijöiden kannattaa omassa suunnittelussaan varautua. Tällä hetkellä tapahtumien järjestämisen epävarmuus vie mediatilaa muilta kiinnostavilta aiheilta.

 

STT Viestintäpalvelujen listaus merkittävimmistä uutistapahtumista vuodelle 2020:

 

1) USA:n presidentinvaalit, 3.11.

Yhdysvaltain presidentinvaalit huipentuvat marraskuun alussa. Istuva presidentti, republikaanien Donald Trump on ehdolla jatkokaudelle.

Presidenttikisa kerää valtavasti medianäkyvyyttä kansainvälisessä mediassa jo esivaalivaiheessa.

Ennen presidentinvaaleja eri osavaltioissa järjestetään puolueiden esivaaleja, joissa valitaan edustajat puolueiden kesällä pidettäviin puoluekokouksiin. Puoluekokouksissa päätetään kunkin puolueen presidentti- ja varapresidenttiehdokkaasta.

Demokraattien puoluekokous on määrä järjestää 13.-16. heinäkuuta Milwaukeessa ja republikaanien puoluekokous 24.-27. elokuuta Charlotessa.

Sisältöä päivitetty 13.5.: Demokraattien puoluekokousta siirrettiin huhtikuussa. Uusi ajankohta on 17.-20. elokuuta Milwaukeessa.

 

2) Porin SuomiAreena, 13.-17.7.2020

Suomessa ei näillä näkymin tänä vuonna ole edessä vaaleja, mutta politiikan kesäkauden kohokohdan pitäisi olla jälleen SuomiAreena Porissa.

SuomiAreena on keskustelutapahtuma, johon saapuu eturivien poliitikkojen lisäksi myös liuta muita yhteiskunnallisia vaikuttajia niin liike-elämästä kuin julkishallinnosta.

Ensimmäisen kerran SuomiAreena järjestettiin kesällä 2006.

Sisältöä päivitetty 2.4.: Porin SuomiAreena peruttiin kesältä 2020 maaliskuun lopussa.

 

3) Kesän festivaalikausi Suomessa, kesä-elokuu

SuomiAreenan ohella kesällä järjestetään niin Pori Jazz (10.-18.7.) kuin myös tukku muitakin musiikkifestivaaleja. Juhannuksena festareita (18.-20.6.) on määrä olla Raumalla (Raumanmeren Juhannus), Kuopiossa (Tahko Juhannus) sekä Jämsässä (Himos Juhannus).

Turun Ruisrockin (3.-5.7), Joensuun Ilosaarirockin (17.-19.7.), Tampereen Tammerfestin (16.-18.7.) ja Blockfestin (21-22.8.) sekä Helsingin Flow-festivaalin (14.-16.8.) kaltaiset tapahtumat keräävät normaalisti tuhansia kävijöitä.

Seinäjoen Tangomarkkinat (8.-12.7.) kokoavat yhteen perinteisemmän musiikin ystäviä.

Sisältöä päivitetty 15.5.: Maan hallitus ilmoitti huhtikuussa, että se suosittaa yli 500 hengen yleisötapahtumien perumista heinäkuun loppuun saakka. Yllä listatut tapahtumat on kaikki peruttu lukuun ottamatta Blockfestiä.

 

4) Eurovision laulukilpailu, 12.-16.5.2020

Eurovision laulukilpailu on määrä järjestää tänä vuonna Hollannin Rotterdamissa.

Suomen edustaja Aksel on mukana toisessa semifinaalissa, joka järjestetään torstaina 14. toukokuuta. Finaali on edessä lauantaina.

Suomi on juhlinut Euroviisujen voittoa kertaalleen, kun Lordi vei voiton 2006.

Sisältöä päivitetty 2.4.: Eurovision laulukilpailu peruttiin keväältä 2020 maaliskuun puolivälissä.

 

Älä unohda näitä urheilutapahtumia!

 

5) Jääkiekon MM-kisat, 8.-24.5.

Jokavuotiset, Suomen kansan hetkellisesti yhdistävät jääkiekon MM-kisat on määrä järjestää tällä kertaa Sveitsissä. Kisaisännyyden jakavat Zürich ja Lausanne. Edellisen kerran kisat on järjestetty Sveitsissä vuonna 2009.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päättää huhtikuussa, onko kisoja mahdollisuutta järjestää Sveitsissä tai mahdollisesti jossain muussa maassa.

Suomi puolustaisi turnauksessa viime kevään maailmanmestaruuttaan.

Sisältöä päivitetty 2.4.: Jääkiekon MM-kisat peruttiin keväältä 2020 maaliskuussa. 

 

6) Jalkapallon EM-kisat, 12.6.-12.7.

Jalkapalloa olisi tarkoitus seurata tänä kesänä poikkeuksellisella mielenkiinnolla, sillä Suomi selviytyi kautta aikain ensimmäisen kerran miesten arvoturnaukseen. Kun Huuhkajat sinetöi paikkansa EM-kisoissa marraskuussa 3-0-voitolla Liechtensteinista Helsingissä, innokkaimmat kansanjoukot syöksyivät eri kaupunkien toreille juhlimaan saavutusta.

Suomen on määrä pelata alkulohkon ottelunsa Kööpenhaminassa ja Pietarissa. Kisaisännyys on ensimmäistä kertaa jaettu 12 maan kesken.

Sisältöä päivitetty 2.4.: Jalkapallon EM-kisat siirrettiin maaliskuussa vuodella eteenpäin. Uusi ajankohta on 11.6.-11.7. 2021. 

 

7) Tokion kesäolympialaiset, 24.7.-9.8.

Maailman suurin urheilutapahtuma, kesäolympialaiset, on määrä järjestää tänä vuonna Tokiossa.

Aikaeron takia monia tapahtumia seurattaisiin televisiosta aamuyöllä. Olympialaiset on järjestetty Tokiossa kerran aikaisemmin, vuonna 1964.

Suomen saldo Rio de Janeiron olympialaisista oli yksi pronssimitali, jonka toi nyrkkeilijä Mira Potkonen.

Sisältöä päivitetty 2.4.: Tokion olympialaiset siirrettiin maaliskuussa vuodella eteenpäin. Uusi ajankohta on 23.7.-8.8. 2021. 

 

8) Yleisurheilun EM-kilpailut, 26.-30.8.

Yleisurheilun EM-kilpailut on tarkoitus järjestää tänä vuonna Pariisissa. Kisat ovat suomalaisille penkkiurheilijoille merkittävät, koska kotimaisista yleisurheilijoista todennäköisesti vain rajallinen määrä yltää olympiakisoihin oikeuttavaan tulosrajaan.

Edellisissä EM-kisoissa Berliinissä 2018 Suomella oli mukana 42 urheilijaa, kun taas Rion olympialaisiin 2016 osallistui 16 suomalaista yleisurheilijaa.

Sisältöä päivitetty 24.4.: Yleisurheilun EM-kisat peruttiin kesältä 2020 huhtikuun lopussa. Niitä ei siirretty eteenpäin, vaan ne peruuntuivat kokonaan.

 

9) Salibandyn MM-kilpailut, 4.-12.12.

Salibandyn MM-kisat järjestetään vuosittain, mutta tänä vuonna turnaukseen kohdistuu erityistä mielenkiintoa, koska Suomi isännöi tapahtumaa. Sekä alkulohkojen pelit että ratkaisuottelut pelataan Helsingissä.

Salibandyn miesten MM-kisat on järjestetty Suomessa kaksi kertaa aikaisemmin, vuosina 2002 ja 2010, jolloin Suomi juhli MM-kultaa. Suomi on voittanut maailmanmestaruuden neljästi, viimeksi vuonna 2018.

 

10) Kesän vuosittaiset kotimaiset suurtapahtumat, heinä-syyskuu

Kotimaassa järjestetään vuosittain merkittäviä urheilutapahtumia. Jyväskylän MM-ralli (6.-9.8.) kerää autourheilun fanit Keski-Suomeen.

Yleisurheilussa Kalevan kisat (13.-16.8.) on tarkoitus järjestää tänä vuonna Turussa ja Ruotsi-ottelu eli Finnkampen puolestaan Tampereella (5.-6.9.)

Raviurheilun vuoden kohokohta, Kuninkuusravit, on määrä järjestää Seinäjoella (31.7.-2.8.) ja pesäpallon Itä-Länsi-tapahtuma puolestaan Porissa (3.-4.7.)

Sisältöä päivitetty 4.6.: Maan hallitus ilmoitti huhtikuussa, että se suosittaa yli 500 hengen yleisötapahtumien perumista heinäkuun loppuun saakka. Yllä listatuista tapahtumista on peruttu Jyväskylän MM-ralli, Kuninkuusravit sekä pesäpallon Itä-Länsi-tapahtuma.

 

Mediaviestinnän suunnittelutyökalu STT Pro on nimensä veroinen myös viestinnän strategisessa käytössä: suunnittelussa, ennakoinnissa ja ajoittamisessa. Ainoastaan STT Prosta näet valtakunnallisella tasolla reaaliaikaisen ennusteen toimitusten todennäköisistä ruuhkahuipuista ja vastaavasti suvannoista, jolloin tiedotteellasi on paremmat edellytykset saada medianäkyvyyttä.

Lataa opas mediasuhteista klikkaamalla alla olevaa kuvaa: 

Medisuhteiden ABC -opas

Aiheet: tiedote ja tiedottaminen, Viestinnän suunnittelu

Maunu Anhava

Kirjoittaja Maunu Anhava

Maunu työskenteli syksyyn 2020 asti STT Viestintäpalveluiden ja Lehtikuvan kuvamyynnin liiketoimintapäällikkönä.