[fa icon="calendar'] 24.9.2018 7:00 / kirjoittaja Maunu Anhava

 Onni Ojala

Onni Ojala oppi toimitusharjoittelunsa aikana tarkastelemaan maailmaa uusin silmin. Tässä juttusarjassa seuraamme uutiskuvaajien suhdetta alati muuttuvan kuvakieleen ja visuaaliseen maailmaan.

Katselen nykyisin maailmaa aivan eri tavalla, kun vertaa viime kevääseen. Eräänlainen niukkuus paistaa läpi. Ennen otin vain raakakuvaa, jota pystyi käsittelemään jälkikäteen.

Usein lähetän kuvat suoraan kamerasta toimitukseen. Kuvankäsittelyohjelma Fotostation on aika kökkö, ja muutoksia ei juurikaan tehdä.

Mietin työtä myös vapaa-ajalla. Kamera on usein mukana. Kun ajan kolarin ohitse, soitan toimitukseen ja kysyn: ”Tarvitsetteko tästä jotain?”

Kuvaustilanteitakin mietin eri tavalla koko ajan, kun olin neljän kuukauden toimitusharjoittelussa, joka päättyi elokuun lopussa.

Ennen valokuvia mietti enemmän yhden jutun näkökulmasta, nyt mietin eri tavalla jatkokäyttöä ja arkistointia.

Kiinnostus kuvaamiseen lähti liikkeelle siitä, kun olin töissä toimittajana paikallislehdessä Juvalla, josta olen kotoisin. Sain kameran käsiini ja aloin opetella sen käyttöä. Tuntui hyvältä, kun vähän kehittyi.

Ensimmäisen kamerankin ostin vasta 2014. Työskentelin sen jälkeen yhden kesän myös Mikkelissä Länsi-Savo-lehdessä, jossa tein juttuja paikallisista aiheista.

Sain hyödynnettyä työkokemustani siten, että pääsin Tampereella opiskelemaan kuvajournalismia syksyllä 2015.

Pääsykokeissa annettiin kaksi sanaa: usko ja vaikuttaminen. Kummankin ympärille piti rakentaa oma näkökulma. Esimerkiksi vaikuttamisteemaan kuvasin työkavereitani toimittajan työssä. Lisäksi pyysin kavereitani malliksi esiintymään koulussa, jotta pystyin lavastamaan tilanteen, jossa sosiaalisen paineen kautta vaikutettiin tupakoinnin aloittamiseen.

Palasin nyt syyskuussa takaisin koulun penkille.

En tiedä, missä olen kahden vuoden kuluttua

En ole vielä asiaa pahemmin miettinyt. Jos mahdollista, haluaisin tehdä jotain visuaalista, johon valokuvaus liittyisi.

Tykkään myös kauniista kuvista. Minusta on kiva rakentaa valaisimien kanssa jotain näyttävää.

Olen tyttöystäväni kanssa innostunut sisustamisesta. Mulla on vähän sellainen remonttikuume. Kun toistaiseksi asuu vuokralla, se rajoittaa suurempia hommia. Kun on valokuvannut ja tehnyt ajatustyötä kaiket päivät, olisi kiva rentoutua tekemällä jotain käsillään.

Onni Ojala-Rouva Macron

Jenni Haukio ja Brigitte Macron poseeraavat Helsingin uuden lastensairaalan edessä 30. elokuuta samaan aikaan, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli Suomessa kaksipäiväisellä vierailulla.

 

Trumpin ja Putinin vierailu jännitti, vaikka oli vain kansan parissa

En ollut silloin lehdistötilaisuuksissa, vaan kuvaamassa mielenosoituksia ja kiertämässä kaupungilla, kuten Espan puistossa.

Päätösviikolla olin kuvaamassa Brigitte Macronia ja Jenni Haukion vierailua Helsingin uudessa Lastensairaalassa. Se ei oikeastaan enää tuntunut miltään, vaikka oli aivan koko maailman touhuihin vaikuttavan henkilön vieressä.

Seuraavana päivänä valokuvani tapahtumasta levisivät laajalle. Syynään omat kuvani aina tarkasti, mutta monet sukulaiset ja kaverit lähettivät yllättäen viestejä: ”Oho! Sun kuva oli Hesarissa.”

Aivan kuin he olisivat huomanneet, että teen valtakunnallista alan hommaa juuri, kun se oli päättymässä. Se oli mukava päätös koko kesälle.

 

Onni Ojala-Lasten kesäpäivä

Lapset viettävät kesäpäivää Kouvolan Aquaparkissa 3. elokuuta 2018.

Onni Ojala-Superpesis

Tahkon Riku Hokkanen syöksyy kotipesään Superpesiksen ottelussa Tahko-Oulun Lippo Hyvinkäällä 7. elokuuta 2018.

Onni Ojala-Timo Soini

Ulkoministeri Timo Soini eduskunnan täysistunnossa 21. kesäkuuta 2018.

Onni Ojala-Anna Eriksson

Elokuvaohjaaja, muusikko Anna Eriksson Venetsian elokuvajuhlilla 5. syyskuuta 2018.

Lue myös muut uutiskuvaajien juttusarjojen blogit: 

 
Mietityttääkö kuvien oikeuksiin liittyvät asiat, kuten tekijänoikeus, missä kaikkialla saa kuvata, saako julkisella paikalla otettua kuvaa julkaista jne.? Kasasimme tietopaketin kuvien hankintaan, julkaisemiseen ja kuvaamiseen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Lataa maksuton opas klikkaamalla alla olevaa kuvaa: 

Mitä kuvien oikeuksista tulee tietää

Aiheet: kuvat, visuaalinen viestintä

Maunu Anhava

Kirjoittaja Maunu Anhava

Maunu työskenteli syksyyn 2020 asti STT Viestintäpalveluiden ja Lehtikuvan kuvamyynnin liiketoimintapäällikkönä.