Upseeriliitto uudisti kuvienhallinnan STT Kuvapankilla

Upseeriliitolla alkoi jokunen vuosi sitten olla kova tarve saada kuvakokoelmansa järjestykseen. Kaikki sisäiseen ja ulkoiseen viestintään käytettävät kuvat olivat yhden työntekijän takana: liiton viestinnästä ja jäsenlehti Sotilasaikakauslehdestä vastanneen Marko Varaman koneella erillisissä kansioissa.

-Jos joku asiantuntijoistamme tarvitsi kuvia esimerkiksi kirjoittamaansa juttuun tai jossain tilaisuudessa pidettävään esitykseen, hän pyysi minua etsimään ja toimittamaan kuvat, Sotilasaikakauslehden toimitussihteeri Varama kertoo.

Kun Essi Lindqvist siirtyi Upseeriliittoon uuteen tehtävään viestintäpäälliköksi, hän pyrki Varaman kanssa saamaan kuvia suoraan muidenkin työntekijöiden ulottuville. Kuvia siirrettiin aluksi jaettuun kansioon. Koska kuvamäärä vähitellen kasvoi, ongelmaksi olisi ajan mittaan muodostunut se, että kansiossa ei ollut hakutoimintoa.

Jäykän tuntuinen järjestelmä ei myöskään edistänyt tavoitetta, että liiton asiantuntijat oppisivat aiempaa paremmin etsimään itse kuvia teksteihinsä.

-Vaikka autamme asiantuntijoita heidän kuvatarpeissaan, emme Markon kanssa ole välttämättä heti saatavilla, kun kuvia tarvitaan, Lindqvist huomauttaa.

Hän lisää, että helppokäyttöisen kuvapankin tavoitteena oli myös kartuttaa ymmärrystä kuvan merkityksestä. Hyvin valittu kuva tukee osaltaan tarinaa eikä ole pelkkä koriste.

 

Hakutoiminnot ja integraatiot vakuuttivat

Kun Upseeriliitto mietti, minkä järjestelmän he valitsisivat, STT Kuvapankin puolesta puhui ensinnäkin hyvät hakutoiminnot. Laajojen kuvamassojen hallintaa helpottaa myös mahdollisuus lisätä kuviin metatietoja, kun niitä viedään järjestelmään.

Lindqvist arvostaa lisäksi laajennuksia, joita Kuvapankissa voi ottaa käyttöön.

-Itselleni ratkaiseva tekijä oli mahdollisuus integroida kuvapankki Wordpressiin eli järjestelmään, jolla teemme kotisivuja. Se on helpottanut omaa työtäni todella paljon, Lindqvist kertoo.

Laajennukset vähentävät myös turhia työvaiheita ja nopeuttavat kuvittamista. Ennen STT Kuvapankkia saattoi käydä niin, että kun Marko Varama lähetti asiantuntijalle kuvia hänen toivomastaan aiheesta, ne eivät aina täysin vastanneetkaan tilaajan tarpeita. Nyt asiantuntija voi etsiä itse Kuvapankista tismalleen sellaiset kuvat, jotka sopivat tekeillä olevaan tekstiin tai esitykseen. Kuvat vaikkapa Power Point -diaesitykseen saa auki suoraan kyseisessä ohjelmassa, jos sitä koskeva laajennus on käytössä.

-Helppous kuvien jakamisessa ja käytössä painaa, Varama sanoo.

Lindqvist kokee, että he palvelevat viestijöinä Upseeriliiton asiantuntijoita paremmin nyt, kun Kuvapankki on käytössä.

-Uskon että järjestelmää käyttämällä kasvaa ymmärrys siitä, mikä merkitys kuvalla on. Viestintä tarvitsee kuvan ja visuaalisuuden, vaikka sana ja teksti vahvaa onkin.

 

Käyttöönotto sujui ja tukea tulee

Kaksikko kehuu järjestelmän sujuvaa käyttöönottoa ja asiakastukea. 

-Järjestelmän toimittaja, kotimainen, luotettava ja pitkäaikainen toimija STT on entuudestaan tuttu. Saamamme asiakaspalvelu ja tuki on ollut hyvää ja viiveetöntä tässäkin, Varama luettelee.

Lindqvistillä on pitkä kokemus eri palveluista sekä toimittajan että viestijän näkökulmasta. Hänellä ei ole missään vaiheessa tullut tunnetta, että asiakas olisi vain jätetty pärjäilemään sen jälkeen, kun kaupat on tehty.

-Päinvastoin. Meitä on kuunneltu ja meitä on autettu. Järjestelmää on myös koko ajan kehitetty.

Tutustu STT Kuvapankkiin täällä