[fa icon="calendar'] 7.10.2016 9:42 / kirjoittaja Heidi Ekdahl

Tiedote_Liina_Nelimarkka-1.jpg

Kannattaako lehdistötiedotteen lähettäminen edelleen? Kannattaa. Ehdottomasti kannattaa. Kerron siihen kolme syytä.

1. Tiedote on uutissuunnittelun selkäranka

Lehdistötiedote on kaiken uutissuunnittelun selkäranka. Toimitusten resurssit ovat vähentyneet. Lehdistötiedotteiden luomalle perustalle rakentuvat medioiden journalistiset päivälistat, ennakointi ja uutissuunnittelu. Tiedotustilaisuuksissa ei ole aikaa käydä samaan tapaan kuin aiemmin.

Olen kuluneen vuoden aikana tehnyt lukuisia julkisuusanalyyseja ja havainnut, että hyvin laadittu ja oikein ajoitettu tiedote menee paremmin läpi ja entistä laajemmalla jakelulla.

Tiedote, se taiten ja huolella laadittu tiedote. Tiedotteen on oltava uutinen. Tiedote ei saa olla raportti siitä, mitä kiinnostavaa organisaatiossa on tapahtunut. Tiedotteessa pitää olla uutinen, joka kiinnostaa laajempaa yleisöä. Paras kärki tiedotteelle olisi usein erilainen kuin se, minkä organisaatiossa kuvitellaan olevan tärkeää. Kiinnostava tiedote menee läpi. Tärkeä uutinen sinänsä ei mene läpi. Siksi siitä tärkeästä uutisesta kannattaa tehdä kiinnostava uutinen.

2. Tiedottamatta jättäminen on riski 

Tiedote pitää pintansa, koska avoin tiedottaminen on tyylikästä, tasapuolista ja vastuullista. Kokeilepa olla tiedottamatta. Järjestä salamyhkäinen operaatio yöllä, älä tiedota, äläkä ole median tavoitettavissa. Katso mitä tapahtuu. Tehokkain tapa saada negatiivista julkisuutta, on olla tiedottamatta.

Tiedote on viestinnän ja maineenhallinnan kivijalka. Hoplaa! Emmekö me STT:ssä usko Twitteriin? Tietenkin me uskomme. Uutistoimituksessa seurataan Twitteriä silmä kovana. Jatkuvasti. Mutta se ei poista tiedotteen valta-asemaa uutissuunnittelussa. Tiedote on tasapuolinen. Tiedote on neutraali. Tiedote on kaikilla medioilla yhtä aikaa.

3. Tiedote on formaatti, joka tavoittaa journalistin 

Lehdistötiedote on instituutio. Tiedote on vakiintunut ja helposti tunnistettava tiedollinen formaatti. Journalismin hienous on joukko kirjoittajia, joiden työtä ohjaa tiukka ammatillinen etiikka. Uskotko siihen, että journalistien ammattikunta on olemassa viiden tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Silloin kannattaa rakentaa pitkäjänteisiä suhteita mediaan. Johdonmukainen tiedottaminen on erittäin hyvä keino siihen.

Lopuksi: mittaa tiedotteesta syntyvää näkyvyyttä

Profiloidu, ole sinnikäs ja mittaa onnistumistasi. Selvitä, millainen tiedote menee läpi ja tarkkaile, miten organisaatiosi saa positiivista julkisuutta. Tunnista, kuka on teidän paras haastateltavanne. Tarjoa häntä haastateltavaksi. Paranna viestintääsi. Halua olla parempi ja kehittyä. Sinnikkyyttä ja iloa matkaan!

Etsitkö tietoa tiedotejakelun palveluistamme? Siirry siinä tapauksessa tänne, STT Info -tiedotejakelu sivulle

Kuva: Liina Nelimarkka

 

Ota vinkkimme talteen hyvän lehdistötiedotteen rakennuspalikoista maksuttomasta oppaastamme: 

Näin kirjoitat hyvän lehdistötiedotteen

Aiheet: tiedote ja tiedottaminen, mediaviestintä